Icon

Nyitva:06:00 - 22:00

Icon

Nyitva:06:00 - 22:00

Tippek A Tavaszi Pollenallergia Ellen

Tippek a tavaszi pollenallergia ellen

2024.05.01.

Megérkezett a várva-várt napsütéses tavasz, amikor ismét életre kel a természet, szervezhetünk kinti programot és élvezhetjük az egyre hosszabbodó napokat. Sajnos a szép idő sokaknak mégsem okoz felhőtlen boldogságot, hiszen a fák, virágok ébredésével megjelennek a pollenek és ezzel együtt az allergiás tünetek is.

A tavaszi allergiaszezon általában áprilisban kezdődik. Ekkor kezdődik a hárs, nyírfa, tölgy, tiszafa, fűzfa, gesztenye virágzása. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés és a szemirritáció, amelyek rendkívül bosszantóak tudnak lenni.

A tünetek csökkentésére hoztunk pár házipraktikát, amellyel jó eséllyel meg tudjuk könnyíteni ezt az időszakot:

  • Fogyasszunk sok vitamint és immunerősítőt!

Erősítsük immunrendszerünket elsősorban vitamindús ételekkel, sok, zöldséggel, gyümölccsel. Kiváló C-vitamin források a citrusfélék, az immunrendszer erősítésében pedig igazi társunk lehet a gyömbér, amelyet leforrázva teaként is fogyaszthatunk.

  • Gyors szellőztetés

Szellőztetni szükséges, de igyekezzünk ezt minél rövidebb időre fogni, hiszen a kint keringő pollenek így gyorsan bejutnak a lakásba.

  • Tisztálkodás, hajmosás fokozása

Napközben, főként kint tartózkodásunk alatt a hajunkra és a bőrünkre tapadnak a szennyeződések és így a pollenek is, ezért fokozott tisztálkodást kell beiktatnunk. Hajunk különösen veszélyes ilyenkor, főként a hosszú hajú hölgyek esetében, mivel este alvás közben a pollenek rá tudnak rakódni az ágyneműre és az arcunkra, ezért javasoljuk a minél gyakoribb hajmosást hajtípusunktól függően.

  • Ne legyünk túl sokat a szabadban!

Nagyon nehéz ezt a pontot betartani, hiszen minden program, kerthelyiség, baráti összejövetelek arra sarkallnak minket, hogy élvezzük a jó levegőt és a meleg időt. Érdemes pontosan tisztában lennünk, hogy pontosan mire vagyunk allergiások és folyamatosan figyelni a virágzási időt, így pontosabban be tudjuk határolni a számunkra legveszélyesebb időszakot.

  • Porszívózzunk minél többet!

Ebben az időszakban nem lehet eleget porszívózni, felmosni, akár egy kiadósabb szellőztetés után. Igyekezzünk hetente többször elvégezni ezeket, hogy minél kevesebb pollen rakódjon le az otthonunkba.

  • Légkondik tisztítása

A légkondicionálót legalább évente tisztíttassuk ki és a szűrőket is cseréltessük. Ez nem csak a pollenek miatt hasznos, mivel a légkondicionálóban rengeteg baktérium, penész is megtelepedhet idővel és a használatával ezek szétszóródhatnak lakásunkban.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.