Léböjt az egyensúlyért

Tudnivalók, érdekességek és egy részletes beszámoló a tapasztalatokról. Minden amit érdemes végig gondolni mielőtt belevágnál!

Rávenni magunkat egy léböjt kúrára nem egyszerű, hát még végigcsinálni. Viszont annál hasznosabb rengeteg szempontból. Számomra az ételekhez és evéshez való hozzáállásom megváltoztatása volt az elsődleges szempont, amiért elkezdtem.

Alapvetően érdemes tudni, hogy nem szoktam „rossz” dolgokat fogyasztani. Nem eszem zsíros ételeket, húsokat, nem eszem gyakran gyors ételeket, stb. De fogyasztok húst és halakat és tejtermékeket is, így a vegán levekre váltás máris egy jelentős változás volt a szervezetemnek. Rengeteg videót megnéztem, cikket elolvastam, igyekeztem edukálni magam a témában, hogy tudjam mire figyeljek majd ezalatt az öt nap alatt, illetve, hogy mire számítsak, mitől ne ijedjek meg. Ez segített is igazából, mert több tünet előjött nálam is, amiről olvastam másoknál és így tudtam, hogy ez most a folyamat része, így tudtam hova tenni a dolgot.

Előkészületek

Túlzásba nem vittem ugyan az előkészületeket, de igyekeztem vegán táplálkozásra átállni a kúrát megelőző két napon. Tehát csak növényi termékeket fogyasztottam és nagyon minimális mennyiségre korlátoztam magam már akkor is, hogy kezdjek hozzászokni az előttem álló napok hangulatához. Hétfőn ebédet ettem utoljára, nagyjából délben és utána már csak ittam. Amit még figyelembe vettem, hogy két nappal a léböjt előtt próbáltam minden tartósítószert tartalmazó ételt és italt kihagyni az étkezésemből. Sem üdítőt, sem kész termékeket nem fogyasztottam.

A léböjt

Tudtam, hogy csak 11 óra körül fognak megérkezni a levek az irodába, így elkészítettem az egyébként nálam szokásos reggeli fél liter víz, egy egész citrom frissen facsart leve és cayenne bors kombinációmat. Tíztől tizenegyig azt ittam meg. Ezt egyébként bármikor lehet inni a kúra alatt is, vizet, citromos vizet, zöld teát vagy gyógy teát – természetesen cukor és más ízesítők nélkül lehetőleg. Ezután ittam meg az első levet, szerencsére én kifejezetten szeretem a zöld leveket, amiktől sokan megriadnak, így nekem igazából az összes ízlett, nem csak kötelezően ittam meg őket. Én a thejuicline.com-ról rendeltem meg a tisztítókúra+ ,5 napos csomagot, bátran ajánlom bárkinek, egy teljesen szerethető és kibírható kúra. 

Nekem nagy problémám, hogy többet kívánok enni fejben, mint amit igazából a gyomrom szeretne. Ezt a rossz szokást szerintem jócskán befolyásolni fogja ez az öt nap koplalás. Ami igazából nem koplalás, mert valóban nem voltam éhes talán egyszer sem, viszont enni nagyon sokszor akartam. Nagyon hiányoztak az ízek, a rágás – amit mellesleg rágózással próbáltam helyettesíteni, valamennyit segített is, de persze a harapás élményét nem váltja ki – teljesen elviselhető mértékű volt ez a hiány, de persze csak azért, mert tudtam, hogy szombat este vége lesz. Még néhány napot tudtam volna pluszban hozzátenni a kúrához, de persze azért ezt túlzásba sem jó vinni.

Rengeteg olyan hatása van, ami hosszútávon nem a legkellemesebb, ami engem leginkább érintett az az energiaszint változás. Érezhetően fáradékonyabb voltam pláne a második nap délutánjától kezdve. Második nap reggel rám egyáltalán nem jellemző módon az első ébresztőre felébredtem és energikus voltam, vissza sem akartam aludni, ami nálam egy valóságos csoda. Dinamikus is voltam nagyjából délig, viszont onnantól kezdve egészen az ötödik nap végéig körülbelül a szokásos energia szintem maximum 60% volt a jellemző. Ébredés után még előfordult, hogy kicsit lendületben voltam 1-2 óráig, viszont a könnyen ébredés is megszűnt a harmadik naptól.

Ami egy szerintem iszonyatosan pozitív dolog, hogy ahhoz képest, hogy nem ettem semmit, nem csak, hogy nem voltam éhes, de amiket enni kívántam mind minőségi táplálék. Amikor barátok, kollégák cukkoltak, mondogatva ételeket pl: pogácsa, sütik, gyorskaja. Egyiket sem kívántam meg, sőt rágondolva nem is szívesen ettem volna belőle. Persze valószínűleg megtudtam volna enni, tekintve, hogy mennyire hiányoztak az ízek, de egyáltalán nem vágytam és nem is vágyom azóta sem ilyesmire. Inkább a halak, zöldségek, sushi és hasonlók vonzottak, ami már önmagában is egy pozitív dolog.

Nehézség volt ezalatt az öt nap alatt, hogy a sós íz teljesen kimarad. Én inkább vagyok sós párti, mint édesszájú, így a folyamatos csak édeskés, maximum savanyú íz bevitele nem elégítette ki szükségleteimet, de természetesen tisztában vagyok vele, hogy a só vizet köt meg, stb., így nem véletlenül jó ezt is kihagyni ezeken a napokon.

Az egyik mellékhatás, amit több helyen olvastam a fejfájás, hát ez sajnos engem sem került el. Harmadik nap reggel borzasztó fejfájással ébredtem, és előtte és után este is kicsit nyomott a fejem. Egy óra jóga és a reggeli levem elfogyasztása viszont jót tett, teljesen elmulasztotta. A kúra alatt a sportolás hasznos, de csak, amennyiben ez a rutinod részét képezi. Nem ajánlott csak a  kúra alatt elkezdeni sportolni, az amúgy is alacsonyabb energiaszint miatt, illetve, hogy a testünk ezalatt épp elég új dologhoz kell, hogy alkalmazkodjon. Sokan nem is nagyon bírják ez alatt az edzést, mindenkire másképp, más intenzitással hat a léböjt, így tanácsos figyelni a tested jelzéseire és véletlenül sem magunkra erőszakolni valami olyat, ami az adott időszakban nem esik egyáltalán jól nekünk.

Ezt a pár napos kúrát nem csak a testünk kitisztítására találták ki, hanem a test és szellem összehangolására is remek alkalom. Kezdve azzal, hogy az önkontrollt gyakoroljuk napokon keresztül magunktól megtagadva az ételeket. Kicsit jobban kell befelé figyelnünk végig, így jobban megtapasztalhatjuk az éhség és étvágy közti különbséget, amit a kúra végeztével is tudunk hasznosítani. Plusz, amikor végeztünk iszonyat nagy öröm és büszkeség uralkodhat el rajtunk, mert azért nem egyszerű tisztességesen végigcsinálni, minden csalás nélkül.

Még egy bónusz pozitívum a bőrünkre való hatása, nekem személy szerint egyébként sincs problémás bőröm, de valóban az öt nap alatt, semmilyen irritáció, pirosodás vagy hasonló nem jelent meg az arcomon, tehát látványos is a változás.

Összességében nagyon örülök, hogy rávettem magam erre a tisztítókúrára, mert sok jó hatását tapasztaltam meg és nem szenvedtem egyáltalán. Nagyon fontos lenne ezt bizonyos időközönként mindenkinek elvégeznie, de legalább kipróbálnia, mert nem árt kicsit figyelnünk önmagunkra ilyen értelemben is, ezekben  rohanós hétköznapokban!